Beruwela

Beruwela is een populaire badplaats net ten noorden van Bentota. De zee bij het goudgele zandstrand (ook wel de “gouden mijl” genoemd) wordt afgescheiden door een natuurlijk rif en is daarom het hele jaar door geschikt om in te zwemmen. Daarnaast is het ook veiliger voor kinderen. In Beruwela heb je ook veel watersport activiteiten en kun je hiervandaan op duikexcursie gaan.

Beruwela is samen met Aluthgama en Bentota uitgegroeid tot het populairste vakantieoord van Sri Lanka. Beruwela kent een lange Islamitische traditie. In de elfde eeuw zouden hier Arabieren, die hier nog altijd Moren worden genoemd, aan land zijn gekomen. Deze gebeurtenis word herdacht door de oudste moskee van Sri Lanka, de Kachchimalai. Vanaf de rotspunt waar deze moskee op staat heeft men een fantastisch uitzicht op de baai en de prachtige zuidwestkust. In de omgeving van Beruwela is voornamelijk tropische begroeiing te ontdekken. Verspreid tussen deze begroeiing zijn enkele eenvoudige huisjes van de lokale bevolking. Vroeg in de ochtend worden bij de kleine haven vismarkten gehouden. Hier proberen de lokale vissers onder andere haaien, tonijnen en marlijnen te verkopen. Dit is doorgaans een levendig en luidruchtig schouwspel. Kortom, Beruwela is een typisch Srilankees vissersdorpje waar het massatoerisme nog niet doorgedrongen is.
BERUWALA, is een stad in het Kalutara District, westelijke provincie van Sri Lanka, beheerst door een stedelijke Raad. De naam Beruwala is afgeleid van het Singalese woord voor de plaats waar het zeil is verlaagd. Het markeert de plek voor de eerste moslim nederzetting op het eiland, opgericht door Arabische handelaren rond de 8e eeuw AD. Een grote populatie van Sri Lankaanse Moren, velen van hen zijn gem kooplieden, leven nog steeds in de stad--vooral in het "Fort van China".
Msjid-ul-Abrar, een mijlpaal van Beruwala en Sri Lanka’s waar de oudste moskee werd gebouwd door Arabische handelaren op een rotsachtig schiereiland met uitzicht op de stad.
Beruwela is ook de plaats van Al - Fasiyatul Nasriya islamitische Balika Maha Vidyalaya, die de eerste en oudste meisjes school in Sri Lanka is.
Het werd beschadigd door de tsunami op tweede kerstdag 2004.

Kechimalai moskee

De Kechimalai moskee is de oudste en belangrijkste islamitische plek van Sri Lanka. De moskee is gebouwd na de komst van Arabische handelaren in de 11e eeuw. Tijdens het Suikerfeest is deze moskee een belangrijke plaats voor festiviteiten. De moskee is onderdeel van een verzameling van kerken en tempels nabij de haven en het strand.

Masjidul Abrar Grand Mosque" Maradana, Beruwala, Sri Lanka.

Er wordt verondersteld dat de Masjidul Abrar Jumma moskee op Beruwala de eerste moskee is die gebouwd werd in Sri Lanka in 920 AD. Mogelijk doordrenkt van geschiedenis wordt ook beweerd dat de oorsprong van Mohammedanisme in Sri Lanka hier ligt.

Kande Vihara

Ook bekend als Aluthgama Kande Vihara of Bentota Kande Vihara als gevolg van de nabijheid van beide steden, is deze historische tempel in Kaalawila slechts een paar kilometer van het Induruwa Beach Resort. Het is gelegen op een heuvel, vandaar de naam Kande Vihara (betekenis tempel op de heuvel). Duizenden volgelingen nog steeds massaal naar deze tempel, die werd opgericht in 1734, op zoek naar mentale en spirituele troost van de zorgen en problemen van het dagelijkse leven. De Kshethrarama Pirivena, opgericht door de beroemde monnik, Ven. Hikkaduwe Sri Sumangala Thera in 1904, ligt ook binnen deze heilige lokalen, en fungeert als een vitale centrum in Boeddhistische onderwijs in het land

De Galapota Tempel.

Deze tempel ligt, een paar kilometer landinwaarts, aan de zuidoever van de rivier en dateert vermoedelijk uit de 12e eeuw.
Een paar kilometer landinwaarts op de zuidelijke oever van de Ganges Bentota is de Galapota tempel, waarvan wordt gezegd dat dateert uit de 12e eeuw. Om deze te bereiken , steekt u de brug over en neemt u de weg aan uw linkerhand na 500m.

Sri Kalyanarama Maha Viharaya

Deze tempel heeft het hoogste oude marmer Boeddhabeeld in Sri Lanka
De tempel werd gebouwd rond 1825, is vandaag het thuis van het grootste marmer Boeddha standbeeld in het land. Volgens informatie over de tempel is het beeld van 5 voet bij 9 duim marmeren standbeeld gedoneerd rond 1877 uit Birma (nu Myanmar).
Naar wat men ons vertelde zou dit beeld veel ouder zijn , na een bezoek van een afgevaardigde van de Myanmaarse ambassade die deze tempel bezochte.

Brief Garden
Kalawila Village, Beruwala, Bentota 12070, Sri Lanka

De Brief Garden is een Japanse tuin ontworpen door de bekende landschap architect Bevis Bawa in 1929. De twee hectare grote tuin was vroeger een rubber plantage. De ingang wordt omgeven door een dikke bamboe heg. De tuin is aangelegd met een vijver, stenen trap en vele planten
Deze tuin biedt een prachtig uitzicht op veel beeldhouwwerken - zowel van Bevis zelf als van andere kunstenaars.

terug inhoud